Met passie alleen kom je er niet – werk aan jouw kennis en competenties

28-03-2022

Kennis

Veel ondernemingen worden geboren uit een idee of komen voort uit een passie voor een specifiek product. Een uitstekend begin: enthousiasme kan je ver brengen. Maar er is meer nodig om er een succes van te maken. Dat vraagt ook om kennis en kunde – en dat is geen automatisch bijproduct van enthousiasme. Zo word je een autoriteit in jouw vakgebied.

Een bevlogen voetballer is niet vanzelfsprekend een begenadigd teamcoach. Zoals een dierenliefhebber ook niet zonder studie dierenarts wordt, of iemand die van lekker eten houdt een succesvol horecaondernemer of chef-kok. Het kan niet zo zijn dat je een restaurant begint zonder iets van koken af te weten, laat staan hoe je een tafel dekt. Ofwel: zonder kennis en competenties kom je er niet, al is jouw affiniteit met de branche of business nog zo groot.

Voor vrijwel elke beginnende ondernemer is er dus werk aan de winkel:

Zorg dat je alles weet van het vakgebied waarin je je begeeft

Lees alles wat los en vast zit, oriënteer je op opleidingen en trainingen waar je iets aan kunt hebben – en vólg die ook. Loop stage waar mogelijk en praat met zo veel mogelijk mensen die er verstand van hebben.

Verken de markt

Jouw idee mag dan uniek zijn, er zijn altijd andere spelers in het veld. Die óf iets vergelijkbaars doen, óf iets anders om hetzelfde probleem op te lossen, óf die misschien iets kunnen hebben aan jouw idee. Leg contact met de belangrijkste partijen – waar lopen zij tegenaan? Wat hebben ze geleerd? Wat kun jij van hén leren?

Haal kennis van buiten

Je hoeft niet alles zelf te weten en te kunnen; je kan ook expertise inkopen en samenwerken met professionals die aanvullende kennis en kunde inbrengen.

Laat niets aan het toeval over

Zorg wel dat je in elk geval van alle facetten van ondernemen íets weet. Om je boekhouding te kunnen beoordelen – ook al laat je die door een ander doen – is het bijvoorbeeld wel handig als je begrijpt hoe een balans wordt opgemaakt.

Investeer ook in tools

Natuurlijk let je als ondernemer op je kosten, maar bezuinig niet op middelen die je helpen je werk volgens de hoogst mogelijke standaard uit te voeren. Pennywise is poundfoolish.

Als je dan ook nog gemotiveerd bent en je committeert aan resultaat, kan die vliegende start jou bijna niet meer ontgaan.

Dit is de vijfde blogpost in een 10-delige serie met de voornaamste regels voor een succesvolle business. Binnenkort volgt deel 6 over jezelf opnieuw uitvinden en waarom dat af en toe moet.

Nieuwsgierig hoe Maurice Hoog jouw business naar een hoger plan kan helpen? Neem vrijblijvend contact op per mail.

Gerelateerd nieuws

Share This