Tien onmisbare stappen voor een winnend businessplan

01-12-2021

Onmisbare stappen businessplan

Succesvol ondernemen begint met een doortimmerd businessplan. Ook als je geen externe financiering nodig hebt, pluk je hier nog lang de vruchten van. Je businessplan vormt de basis van waaruit je kan innoveren, bijvoorbeeld. Het helpt je focus te houden. Zonder businessplan ga je een reis aan zonder bestemming. Templates en voorbeeldplannen vind je in overvloed. Maar hoe maak je nu dat je businessplan je echt een kickstart geeft?

1. Denk na over jouw executiemodel

Veel mensen hebben een idee, maar dat is niet genoeg. Je moet ook voor je zien hoe je het uit gaat voeren. Zonder executiemodel blijft het bij een mogelijkheid en wordt jouw plan nooit een businessplan.

2. Maak gebruik van meelezers

Schrijf je plan op en deel het vooral met mensen in je omgeving die van waarde kunnen zijn. Peil hun reacties: als je ‘moeder’ het niet begrijpt, dan moet je terug naar de tekentafel.

3. Haal feedback op bij je doelgroep

Tijd voor de volgende graadmeter: benader 10 potentiële klanten of mensen in je zakelijke netwerk en pitch je plan. En doe iets met hun feedback.

4. Geef jezelf deadlines

Je komt niet van droom naar project door alleen over je plan te praten. Vertaal het naar een tijdlijn – dat helpt je om in de doestand te komen.

5. Geloof erin

Als je ervan overtuigd bent dat je je eigen product of dienst zou kopen, straal je dat ook uit: dit is wat ik doe, hier sta ik voor.

6. Stippel je aanvalsplan uit

Hoe ga jij de markt bewerken? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het belangrijk niet alleen te weten waarmee je de markt aanvalt, maar ook wat je de markt is. Wie zit op jouw product of dienst te wachten, voor wie is het van waarde? En hoe ziet jouw ideale klant eruit?

7. Weet hoe je jouw concurrenten kunt verslaan

Hoe uniek jouw plan ook is, er zijn altijd meer kapers op de kust. Om jouw concurrenten te verslaan, is het allereerst zaak te weten wie ze zijn. Ook partijen die nét iets anders doen en nét iets anders bieden, kunnen in jouw vijver vissen. Houd je dode hoek dus in de gaten. Definieer in dat veld jouw sterke kanten en mogelijkheden: wat bied jij dat zij niet hebben?

8. Leer van diezelfde concurrenten

Je hoeft niet alleen maar beter te zijn dan je concurrenten, je kunt ook van ze leren. Kijk wat doen zij goed doen en wat kan jij overnemen of liever nog verbeteren?

9. Denk na over partnerships met klanten

Jij bent van waarde voor jouw (ideale) klanten, maar het is heel goed mogelijk dat zij andersom ook waarde kunnen toevoegen aan jouw business, product of dienst. Wat kunnen jullie van elkaar leren en hoe kun je elkaar versterken?

10. Vergeet je netwerk niet

Met welke mensen wil je je omringen? Bouw een krachtig netwerk op van mensen die iets toevoegen en eerlijk, vooral niet terughoudend zijn. En geef dit ook een plek in je businessplan.

Deze blogpost is de eerste in een 10-delige serie met de voornaamste regels voor een succesvolle business. Over een maand volgt deel 2 over het belang van werkkapitaal. Nieuwsgierig hoe Maurice Hoog jouw business naar een hoger plan kan helpen? Neem vrijblijvend contact op Maurice Hoogendoorn.

 

Gerelateerd nieuws

Share This