Stick to the ground: doe eerst ervaring op

23-06-2022

Ik ben ondernemer.’ De eerste gedachte die bij mij opkomt als ik iemand dat hoor zeggen, is: die heeft geen baan. Het woord ‘ondernemer’ is nietszeggend. Je bent of eigenaar van een bedrijf of je bent teamlid binnen een bedrijf. Is het a, presenteer jezelf dan ook zo. Hier is waarom.

Een bedrijf runnen is een van de uitdagendste manieren om je werkende leven in te vullen. Je hebt het risico genomen jouw geld te investeren in een product, idee of dienst en daarmee investeer je eigenlijk voor 100% in jezelf. Daarmee toon je lef, het geeft aan dat je ergens voor staat.

Inhoud doet er ook toe

Doe je die investering uitsluitend om geld te verdienen, dan verlies je. Het houdt geen stand, omdat het leeg is en er geen enkele inhoudelijke drive of motivatie is om het allerbeste te maken van jouw product, dienst of idee. Dan overtuig je niemand. En uiteindelijk loop je er zelf ook op leeg.

Ervaring loont

Er zijn veel mensen die elke dag naar hun werk gaan zonder dat ze daar echt van houden, maar omdat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun huishouden of familie. Het is oké om ervaring op te doen en te leren, om je ogen open te houden. En niet te snel weg te willen van waar je zit. De waarde van die ervaring als je je eigen bedrijf gaat beginnen, is niet te onderschatten.

Ik zie dat veel jonge mensen zichzelf als ondernemer bestempelen, terwijl nog geen enkele ervaring is opgedaan in loondienst, met hoe een bedrijf echt werkt, wat het betekent om ontslagen te worden, slechte maanden te draaien of tegenslag te ervaren zonder directe verantwoordelijkheid.

Ik zeg niet dat hun bedrijf niet kan slagen, maar ze staan wel op achterstand. Ervaring in een bedrijf zorgt dat je respect krijgt voor ondernemerschap. Dat je snapt wat het betekent om een bedrijf te runnen.

Gouden lessen om mee te nemen en voor jezelf te optimaliseren.

Deze blogpost is de achtste van een 10-delige serie met de voornaamste regels voor een succesvolle business van Maurice Hoog.

Nieuwsgierig hoe Maurice Hoog jouw business naar een hoger plan kan helpen? Neem vrijblijvend contact op per mail.

Gerelateerd nieuws

Share This